Forever Young (2020)

Idealiseret, foragtet og evig eftertragtet. Den forvirrende og fortryllende mellemstation mellem barndom og voksenliv. En dannelsesproces af førstegangsoplevelser, hormoner galore, weltschmerz, forelskelse og oprør mod tidligere tiders traditioner og autoriteter – i spændet mellem rosenrødt og tåkrummende pinligt. I 2020 undersøgte Golden Days ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl.

I dag vil alle være unge. Alle vil forstå de unge. Og alle vil have fat i de unge. Men hvad er det, der gør ungdommen så tillokkende og efterstræbelsesværdig? Og er det overhovedet sandt, at de værdier, vi knytter til ungdommen, er tidens mest eftertragtede? Topper vi virkelig i de unge år? Eller er vi allerede blevet overhalet af tidsånden. Er visdom på ny lige så vigtig, eller vigtigere, end omstillingsparathed? Er erfaringer igen lige så vigtige, eller vigtigere, end oprør og insisterende radikalitet?

I 2020 trådte Golden Days et skridt tilbage og gav ungdomsbegrebet- og dyrkelsen et kulturhistorisk eftersyn. Hvad har ungdom betydet gennem historien? Hvordan er den blevet fremstillet og forstået? Hvad betyder den i dag? Hvis ungdom ikke længere betinges af alder – hvad er den så overhovedet? 

Med festivalen undersøgte Golden Days ungdomsbegrebet og udfordrede samtidig idealet, drømmen og illusionen om at være ung. Festivalen gik på jagt i historien, i kunsten og i videnskaben for at belyse årets tema på tværs af forskellige fagligheder, æstetikker og discipliner. Fra ’Den unge Werthers lidelser’, over ’Generation X’ til ’Call me by your name’. Fra mælketænder til visdomstænder. Fra dagbogsskriblerier nedfældet under idolplakaterne til de store mytiske dannelsesfortællinger. Fra Bach til Bieber. Fra 68’erne til folkeskoleeleverne, der i dag klimamarcherer i fælles flok til de voksnes Christiansborg.